А. Хайредин: нямаме допирни точки с М. Кунгюн. Задължително религиозно обучение до 8-ми клас.
А. Хайредин: нямаме допирни точки с М. Кунгюн. Задължително религиозно обучение до 8-ми клас. / netinfo
Създаването на помашка партия не кореспондира с принципите на нашата религия. Нямаме за цел да разединяваме, а да обединяваме мюсюлманите, заяви в казанлъшкото село Копринка Али Хайредин, председател на създадения миналото лято Съюз на мюсюлманите в България.

Той и негови сподвижници бяха в селото за среща с мюсюлмани и ходжи от района.

Пред “Дарик” Али Хайредин мотивира посещението си с “разяснителна работа сред мюсюлманите по повод протестната декларация на Съюза за българските медици в Либия и решавен на някои организационни въпроси”.

Съюзът на мюсюлманите в България нямал никакви допирни точки с нерегистрираното Национално турско обединение на Мендерес Кунгюн и не търсел контакти с неговата формация, каза още Хайредин.

Въпросите за нови районни мюфтийства, са въпроси от компетенцията на Главно мюфтийство, а не на неправителствени организации, каквата бил Съюзът на мюсюлманите, уточни бившият софийски мюфтия, в отговор на въпрос за помашко мюфтийство и преразпределение на сега съществуващите.

Сред основните цели на мюсюлманския съюз е интеграцията на мюсюлманите, в това число и религиозна, тъй като имало още какво да се желае по отношение пълноценното приемане на мюсюлманите в обществото.

Създаденият през юли 2006-та година Съюз на мюсюлманите няма своя структура в района на Казанлък, но предстояло набирането на членска маса. В 7-членния Управителен съвет на неправителствената организация имало и двама българи, приели исляма, каза за”Дарик” Али Хайредин.

Уволненият след обвинения за злоупотреби бивш районен мюфтия на София се обяви за религиозно обучение в училищата в страната, което да е задължително за деца до 8-ми клас, тъй като “религията възпитава в ценности подрастващите”.

Казанлъшкото село Копринка е едно от двете села в района, заедно с Крън, в които живеят многолюдни групи помаци, основно изселници от Смолянско през 50-те и 70-те години на миналия век.

Близо 5 хиляди са помаците, живещи в района на Казанлък.