Абитуриенти на бал на 1000 км. от дома
Абитуриенти на бал на 1000 км. от дома / Радка Минчева, архив
529 са абитуриентите на Казанлък, които ще дефилират по казанлъшките улици утре вечер.

Средно между 400 и 1500 лева струва подготовката на един абитуриент за тазгодишните балове, споделят родители на завършващите гимназисти. Всички казанлъшки ресторанти са ангажирани с абитуриентската вечер, която включва и празнична програма. Кувертите за това са между 60 и 80 лева. Сборните пунктове са в самите училища, като масово срещите са от 17,30 часа.

По традиция в празничния 24 май по улиците на града дефилират и бивши абитуриенти от различни знакови випуски на местните училища.
Преди да се отправят към местата за забавления, абитуриентите ще благодарят публично на учители и родители от специално построената празнична сцена на площад „Севтополис“.
За тях и за гражданите на Казанлък утре вечер със свой концерт – поздрав на сцената на площад „Севтополис“, най- големите хитове на легендарни български рок групи ще свири група „ Хоризонт“. Началото на концерта е от 20 часа, а мотото му е „Изпей „Обичам те“ на български“.

Празничният парад на казанлъшките училища, посветен на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще започне в 09,30ч. Към площад „Севтополис“ учениците ще преминат в три лъча през централните улици:
- от кръстовището на ул. "Славянска" и бул. "Алeксандър Батенберг" (източно от ПХГ),
- бул. "Розова долина", от кръстовището с ул. "Бачо Киро" (кръговото на комплекса)
- и бул. "23 ПШП" от кръстовището с ул. "Христо Ботев".

Тържествената програма на площад „Севтополис“, посветена на празника на Светите братя Кирил и Методий е с начало 11,00 часа.
Пред своите съученици, преподаватели и съграждани три класа, по един съответно от начален, прогимназиален и гимназиален етап на училищното образование ще бъдат поздравени като „Най-добър клас“, след номиниране от своите учители и училищни директори. „Най-добрите“ ще бъдат наградени с екскурзия на тяхно любимо място в България.

Към предизвикателствата за казанлъшките ученици от Община Казанлък добавиха изготвяне на книга на всяко училище. Книгите ще бъдат представени от своите млади автори на открита изложба в 12,00ч. в празничния ден пред сградата на Общината.
Учениците, работили по училищните книги ще застанат начело на блока на училищата от Казанлък по време на кулминационното Празнично шествие в центъра на града на 4-ти юни.