248 случая на варицела в Старозагорско
248 случая на варицела в Старозагорско / netinfo
372 случая на заразни и паразитни заболявания са регистрирани през месец януари. Най-голямо нарастване има в групата на капковите инфекции - варицела и скарлатина. Това е характерно за есенно-зимния период, обясни доктор Таня Перчемлиева, началник-отдел “Противоепедемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че заболелите от варицела са 248, а от скарлатина – 32-ма. Характерно за тези две заболявания е, че възникват в детски колективи. 52% от болните в Стара Загора са от детски градини и ясли.

От Регионалната здравна инспекция отчитат рязко намаляване на заболеваемостта от епидемичен паротит. През изминалия месец има регистрирани само два случая. Ниска е и заболеваемостта при чревните инфекции, както и при вирусните хепатити, информира доктор Перчемлиева.

Наблюдава се плавно нарастване на острите респираторни заболявания, което обаче е много под епидемичните стойности. През изминалата седмица са регистрирани 276 случая. До момента в лаборатория в София са изпратени 38 проби за грип, като всички са отрицателни, обобщи доктор Перчемлиева. Тя припомни, че най-рисковите групи са от 0 до 4 и от 15 до 19 години.