22 млн. лв. за Казанлък и 80 хиляди на шествието днес
22 млн. лв. за Казанлък и 80 хиляди на шествието днес / Kazanlak.com

Близо 22 млн. лв. инвестиции ще бъдат вложени в община Казанлък, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която бе гост по време на днешното карнавално шествие, което е част от Празника на розата в Казанлък. Тази година това бе 112-то му издание.


На общината ще бъдат предоставени 20 млн. лв. нови инвестиции за градска среда, градски транспорт, образователна и социална инфраструктура.Средствата ще са от новата програма на МРРБ „Региони в растеж", където Община Казанлък ще е и конкретен бенефициент. „За да може казанлъчани, децата на Казанлък да живеят в една по-добра среда, да останат българи и да промотираме това прекрасно място", каза още министър Павлова.
По програмата за регионално развитие Казанлък ще получи други почти 1 млн. лв. допълнително финансиране, с което ще бъде довършен проектът за благоустрояване на градската среда на града. С новите 1 млн. лв. ще бъдат довършени други паркови части и междублокови пространства в Казанлък.
Според Лиляна Павлова,  „празникът на розата е една уникална възможност да бъде показан центърът на България, Розовата столица на България - Казанлък и Долината. „Традициите и това, че България е позната с розата, ни кара като граждани и представители на управлението да се стараем да правим това място известно и достъпно за света".


В празничното карнавално шествие днес по улиците на града участваха над 4 хиляди участници и бе наблюдавано от близо 80 хиляди зрители. Над 20 хиляди туристи от цял свят:: Япония, Китай, , Италия, Испания, Франция, Германия, Индонезия, Америка, Русия, Румъния, Турция, Гърция посетиха днес града на розите. Сред тях бе инай- маликят турист в Казанлък - 3 месечният Езър от щата Юта, САЩ, който бе в града със своите родители, батко и кака.
По традиция карнавалното шествие бе водено от Царица Роза 2015 Цветелина Иванова и нейните подгласнички Йоана Ванкова и Силвия Иванова. Те приветстваха присъстващите от възстановена древна каляска. Звук от древен рог, заря и кукерски звънци дадоха старта на шествието.


Сред официалните гости бяха президентът Росен Плевнелиев, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на земеделието Десислава Танева, народни представители, представители на дипломатическия корпус в България, представители на държавни агенции и институции, на Областна администрация - Стара Загора, кметове от страната, както и представители на побратимените на Казанлък градове от Гърция, Русия, Македония, Италия, Румъния, Китай,
За първи път празникът на розата се чества в Казанлък през 1903 година.