15-ти Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора
15-ти Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

18 маскарадни групи от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Стара Загора и група „Красофори" от Гърция ще участват в 15-тото издание на Фестивала на маскарадните игри, организиран от община Стара Загора.Той ще се проведе на 10-ти март.

Фестивалът ще започне в 10.30 часа с пъстро шествие от парк „Александър Стамболийски" („Алана") по бул."Цар Симеон Велики" до площада пред общината. От 11.00 часа е началото на фестивалната програма. Участващите групи - васильовци, бабугери, старци, джамали и други, ще представят ритуални маски и костюми, както и традиционните ритуали свързани със зимно-пролетните маскарадни игри.

На 6 март във фоайето на Община Стара Загора ще бъде открита изложба от рисунки на кукерски маски на малките художници от Общински детски център.

На централната пешеходна улица в града ще бъде разположен базар на занаятчийски и художествени произведения на членовете на Занаятчийска камара - „Улица на занаятите".

Съпътстващата програма на празника включва още игри за Месни заговезни от 10.00 часа в кв."Железник", с участието на маскарадни и фолклорни групи и празник в село Еленино - представяне на зимно-пролетен обичай „Джамал" и игри с гостуващи маскарадни групи от 13.00 часа.