След 85-годинишна раздяла жена търси своята сестра близначка.

Разделени след раждането си, едното бебе остава в семейството, а другото е дадено за осиновяване. След цял живот опити да я намери, възрастната жена сега се надява някой да я разпознае, предава NOVA. 

„Извадила съм дубликати на двете кръщелни свидетелства, за да се види, че наистина е имало две сестри”, разказва Цонка Стефанова. Кръщелните са на Цонка и Павлинка Пенкови. Те са най-малките от общо седем деца в семейството.

Родени са в София на 13 юли 1936 г. Днес се търси Павлинка, която е дадена за осиновяване като бебе. „Казвали са ми, че е дадено на 8 месеца и половина. Баща ми не е искал близначета, защото сме 7 деца с нея.

Той си попийваше и не живееха хубав живот с майка ми. И тя е била принудена да се откаже от едното си дете. Непрекъснато съм чувала, че съм имала сестричка. Имаше една снимка.

Вуйна ми, Бог да я прости, държи двете бебета - едното в едната ръка, другото - в другата и личеше на едната ръчичка, че има белег. На другото дете е, защото аз нямам”, разказва още Цонка.

„Това, което баба споделя, е, че сестра ми е дадена на едно семейство, след което - на второ, може би дори и на трето, което прави търсенето още по-трудно”, казва внучката на Цонка - Диляна.

Цонка е майка на две дъщери, баба на пет внучки и прабаба на петима правнуци. Малко преди 85-ия й рожден ден, в началото на месеца, една от внучките й попада на снимка, направена по време на предизборната кампания.

„Там имаше три баби, едната от които поразително приличаше на баба Цонка”, казва Диляна. На следващия ден я откриват в село край София. Оказва се обаче, че жената не е близначката на баба им.

През годините внучките на Цонка я търсят многократно. Но тъй като по документи трудно може да бъде открита, решават да я търсят като покажат лика на баба си с надеждата, че някой може да разпознае нея.

Единствената сигурна информация, с която семейството разполага, е, че близначките са кръстени, когато са били на два месеца. Това се е случило в храм "Св. Николай Софийски" в центъра на столицата.
nova.bg