/ : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив
Отлагат ремонта на столичните улици „Цар Шишман“ и „6 септември“
101542
Отлагат ремонта на столичните улици „Цар Шишман“ и „6 септември“
  • Отлагат ремонта на столичните улици „Цар Шишман“ и „6 септември“
Ремонтът на настилката по столичните улици "Цар Шишман" и "6 септември" се отлага за неопределено време, тъй като столичната "Топлофикация" трябва да подменя свои подземни съоръжения там. Затова се разбира чак сега, въпреки че проектът за реконструкция на улиците е съгласуван с "Топлофикация" още през 2015 г., тъй като "нещата се променят", стана ясно от думите на зам.-кмета Дончо Барбалов.
 
Поредният проблем в ремонта на Зона 2 обаче няма да застраши европейското финансиране, смята градоначалникът Йорданка Фандъкова.
 
Началото на реконструкцията на ул. "Цар Шишман" беше обявено от Столичната община в средата на февруари. Дейностите касаеха участъка от ул. "Паренсов" до ул. "Граф Игнатиев", а срокът за изпълнението им беше 50 дни. След това трябваше да започне реконструкцията и на другата част на улицата, но тя, оказва се, се отлага.
 
"Дейностите по подмяна на настилките се спират, за да може "Топлофикация" да подмени топлопроводите. 2018 г. три пъти имаше пропадане на камерата на "Топлофикация" на кръстовището на улиците "Иван Вазов" и "Цар Шишман". Тогава беше установено и плачевното състояние на топлопреносната мрежа. Няма как да си позволим да ремонтираме настилките, а след това да се налага да се разкопава многократно при аварии",  обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 
Европейското финансиране за ремонта няма да бъде загубено, увери Фандъкова, като уточни, че срокът за разплащане е до 2023 г. А защо чак сега става ясно, че "Топлофикация" трябва да подменя съоръжения под определена преди години за ремонт улица - обяснението се прехвърля към зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов.
 
"Такива проекти се подготвят дълго, съгласуват се преди своето начало. През 2015 г. е направено такова съгласуване, но нещата се променят", поясни той. Промяната касае магистрален топлопровод, който се първо Топлофикация трябва да подмени, а едва след това да започнат и ремонтните дейности. Кога във времето ще стане това обаче все още не е ясно. В момента тече обществена поръчка за подмяна на топлопровода.