/ БГНЕС
В колекционната зала “Български военни униформи” на Националния военноисторически музей  (НВИМ) могат да се видят фелдмаршалските пагони на цар Борис III. 

От НВИМ представят и тяхната история, която е свързана с 25-годишния юбилей от възшествието на престола на цар Борис III (3 октомври 1943 г.). Заради това събитие в Министерството на войната е взето решение той да бъде удостоен с най-високото военно звание – генерал-фелдмаршал от Българската армия.

Изработването на всички знаци на маршалското достойнство – параден и ежедневен жезъл, герб, служебен флаг и платинени парадни и всекидневни пагони с отличителни знаци, са поръчани в берлинската фирма „Gerb Godet & Co“. Проектът е дело на художника Димитър Гюдженов. 

Фелдмаршалските парадни и всекидневни пагони са с размери 120/40 мм. Върху десния пагон са поставени два кръстосани платинени маршалски жезъла, над тях – царска корона. Разликата между двата вида пагони е в цвета на специалното сърмено генералско шитьо, което при парадните е златно, а при всекидневните – със защитен цвят. 

Поради преждевременната смърт на цар Борис III (28 август 1943 г.) те не са връчени, но днес се съхраняват в Националния военноисторически музей, предадени от Министерството на народната отбрана през 1966 г.

Желаещите да разгледат още любопитни експонати, свързани с българската история, могат да посетят Националния военноисторически музей в работните му дни, сред които са и предстоящите събота и неделя, от 10 до 18 часа.
БТА