/ iStock/Getty Images
За четвърта поредна година София ще събере най-изявените майстори в жанра на спонтанния театър по време на Международен импро фестивал от 23 до 29 септември. Този път той е посветен на тъмната и светлата страна на комедията, като ще предложи на публиката различни шоу формати - от забавни със своята лекота и абсурдност, до изпълнени с тъмен хумор и драматични импровизации, обяснява организаторът на събитието Златин Цветков (основател на "ШиЗи импро театър").

Камерната сцена на "Сълза и смях" ще посрещне трите най-популярни импро трупи в Европа, които, освен че ще демонстрират своя безспорен театрален талант, ще водят и 25 уъркшопа върху специфични импровизационни методи и стилове.

Два фестивала в столицата, които не бива да пропускате (ВИДЕО)

Във фестивалната програма ще се включат и професионални групи от 12 държави, сред които САЩ, Великобритания, Испания, Португалия, Франция и Израел. Те ще забавляват и вдъхновят публиката с различни импро формати. В първите два дни на програмата са спонтанните шоута на най-добрите български импро трупи, в останалите четири дни - международните гости ще представят програмата си на английски.

"Най-добрите импровизатори на Стария континент привличат зрителите навсякъде по света, защото имат огромен опит и богат диапазон от начини да забавляват, разказва Цветков. Почитателите на жанра в София ще имат уникалната възможност да видят най-популярните трупи, които в различните вечери ще играят коренно различни представления. Това ще бъде импро коктейл от качествена забавна спонтанност".

Какво ще представлява тазгодишното издание на градския фестивал „КвАРТал“?

Всеки от шестте фестивални дни публиката ще има шанса да се наслаждава на 3-часови комедийни шоупрограми. Импровизаторите ще създават сцени и цели сюжетни линии само по думи, зададени от публиката - без сценарий, без декори и костюми, но с много позитивна енергия и добро настроение.

Към професионалните групи ще се присъединят и любители на спонтанното изкуство, както и смесени групи от съпътстващите уъркшопи. Кулминацията на всяка вечер ще бъдат "светлите" и "тъмните" шоута на гост-преподавателите, които ще покажат различните нюанси в спектъра на комедията.
 
БТА