/ iStock/Getty Images
Дългосрочната стратегия "Визия за София" с хоризонт 2050 г. влиза за разглеждане и гласуване в Столичния общински съвет, съобщават от общината.

Процесът по създаването на "Визията", както и следващите стъпки от стратегическото и пространствено планиране на Столична община ще бъдат представени от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община и Любо Георгиев, ръководител на екип "Визия" и общинското предприятие "Софпроект - Общ градоустройствен план".

5 големи ремонта в София през лятото

Събитието ще се състои утре, 2 юни, от 10.00 часа в зала 1 на Направление "Архитектура и градоустройство" на ул. Сердика 5.

Предвижда се през 2050 г. София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Само така Столична община може да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот. За да бъдат постигнати тези приоритети, "Визия за София" предлага 24 дългосрочни цели за развитие на общината. Планът за тяхното постигане минава през над 230 ключови стъпки, разпределени във времето от 2020 до 2050 г. За постигането на стъпките са предложени 385 конкретни мерки, както и индикатори, с които регулярно да се измерва и отчита прогреса.

Завършва изграждането на пробива на бул. "Петър Дертлиев"

За създаването на "Визия за София" през последните две години са проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които са се включили над 10 000 организации и експерти. Веднъж приета, "Визията" ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, основа на Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 г. и за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.