Столичният общински съвет пак започна заседанието си със скандал
Столичният общински съвет пак започна заседанието си със скандал / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Столичният общински съвет пак започна заседанието си със скандал
59415
Столичният общински съвет пак започна заседанието си със скандал
  • Столичният общински съвет пак започна заседанието си със скандал

Отново със скандал за КАРАТ С започна днешното заседание на СОС. Жельо Бойчев от групата на БСП настоя общинския съвет да се запознае незабавно с резултатите от работата на общинската комисия, сформирана, за да разследва случая. Той припомни, че срокът за произнасянето й беше средата на миналия месец, но все още не е предложил никакви мерки.

След скандала за сгрешените лихви, кметът назначи проверка, която установи, че виновник е бившият директор на Центъра за градска мобилност - Николай Костов и поиска неговата оставка и тази на шефа на дирекцията, направила грешните изчисления - Методи Аврамов. Те бяха уволнени във в края на ноември. Освен това Фандъкова наказа с последно предупреждение за уволнение заместник-кметовете по финансите и транспорта Дончо Барбалов и Любомир Христов, защото не са поискали допълнителна проверка на предоставените им данни.

По думите на Жельо Байчев от БСП прикриването на истината по случая не е в интерес на никого. „Тъй като вие, господин председател, трябва да бъдете човекът, който според мен трябва да следи за изпълнението на решенията на общинския съвет, съм длъжен да ви припомня още едно наше решение: „Възлага на кмета на Столична община чрез звеното за контрол да извърши проверка на дейността на Центъра за градска мобилност, а резултатите от нея да се докладват на СОС до края на ноември 2012 година", обърна се Бойчев към председателя на СОС. Социалистът попита кога възложеното ще бъде изпълнено и дали общинският съвет ще бъде запознат с резултатите от проверката в дружеството, защото по думите му усещането е, че там ще излязат доста нелицеприятни факти.

Комисията е свършила работата си и фактите са ясни, каза нейният член Николай Стойнев от ГЕРБ. По думите му се вижда ясно къде е грешката - при изчисляването на междинните плащания, които не са отчетени при изчисляването на лихвата. Стойнев каза, че комисията е в патова ситуация по приемането на решение заради настояването на БСП, че всъщност за тази сметка не са виновни хората от ЦГМ, които са я сметнали. „Те смятат, че така нареченият чиновник, който управлява едно от най-големите общински дружества с 1000 души персонал и годишен оборот над 200 млн. лв. е някаква незначителна фигура, която въпреки че е уволнена от дружеството, това не решава въпроса за отговорността", каза Стойнев. Той допълни, че от БСП категорично се иска да има оставки на заместник-кметовете, което комисия не може да вземе като становище, защото те имат вина дотолкова, доколкото не са контролирали крайния резултат и затова са получили сериозно наказание от кмета на Столична община.