Столична община не е съгласувала сформиране на граждански патрули
Столична община не е съгласувала сформиране на граждански патрули / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Столичната община не е съгласувала сформиране на граждански патрули. Това заявява столичният кмет Йорданка Фандъкова в съобщение, изпратено до медиите.

По думите й на „Московска" 33 не са постъпвали уведомления за организирането на граждански патрули, както обявиха в публичното пространство представители на националистически организации.

В случай, обаче, че такива уведомления постъпят в общината, те няма да бъдат съгласувани, защото са в разрез с българското законодателство и демократичния правов ред, категорична е Фандъкова.

„Единствено МВР може да изпълнява функциите по обезпечаване на безопасността на гражданите и изземането на тези функции е незаконно", се казва още в съобщението.

„Ситуацията в София и другите населени места, в които се настаняват бежанци и има приток на имигранти, е предизвикателство както за държавата и службите за сигурност, така и за местните власти. В тази ситуацията опитите на отделни лица и организации да трупат рейтинг, като подклаждат нетърпимост и омраза и си играят със страховете на хората, са недопустим и не трябва да бъдат толерирани. Те представляват реална опасност за сигурността на гражданите и правовия ред", допълва още Фандъкова.