/ Столична община
Столична община е заделила над 1,5 млн. лева за улично осветление
93467
Столична община е заделила над 1,5 млн. лева за улично осветление
  • Столична община е заделила над 1,5 млн. лева за улично осветление
София ще свети през нощта срещу 1,5 млн. лева. Ключови пътни артерии ще се сдобият с изцяло ново улично осветление, което ще се регулира според трафика, а в слабо натоварените часове ще пести енергия.
 
Зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев провери изграждането на новите лампи по бул. "Мария Луиза", които ще струват на общината близо 160 000 лева.
 
В участъка се поставят 34 поцинковани стълба с интелигентни светодиодни осветителни тела. Моделът е UniStreet и е предназначен за транспортните артерии с повишени изисквания съм светлинната среда. По думите му светлинният поток може да се регулира съобразно натоварването на пътя без това да влошава осветеността. Това спестява между 15 и 20% електроенергия.
 
Крусев посочи, че и бул. "България" ще стане по-светъл в късните часове. По всяка вероятност това ще стане успоредно с обновлението на участъка, за който общината разчита на помощ от държавата. Там стойността е над 600 000 лв.
 
Основно ще се ремонтират и сервизират всички стълбове, ще се изследва тяхната здравина, ще се нанесе антикорозионно покритие и ще се сложат LED осветителни тела, които ще спестят значителна част от разходите за електроенергията, посочи Крусев.
 
Подмяна и увеличение на броя на светещите тела ще има и в "чувствителните" зони - "Виетнамските общежития" в "Красна поляна" и квартал "Разсадника".