/ iStock/Getty Images
Четирима души са задържани за кражба от офис на куриерска фирма в Божурище, стана ясно по време на брифинг на Генерална дирекция "Национална полиция". 

Образувано е досъдебно производство под наблюдението на Районна прокуратура – Сливница за кражба от офис на куриерска фирма в град Божурище. Повдигнати са 4 обвинения на четирите лица – двама мъже на 33 г., един на 42 г. и един на 50 г.

„На 26 февруари е проведена полицейска операция от служители на „Криминална полиция“ към ГД „Национална полиция“ и ОДМВР – София. Установен е офис на куриерска фирма в град Божурище, който най-вероятно ще бъде обект на посегателство от групата на т.нар. Ефенди.

"При проведената полицейска операция се установи, че след 22.00 часа след взломяване на врата и деактивиране на СОТ система е проникнато в офиса и е извършена кражба на пратки, парична сума и касови апарати“, посочи Терзийски.

„След опит да бъде спрян микробусът, в който са били натоварени откраднатите предмети, е осуетена полицейската проверка и се е пристъпило към преследване на лицата. Микробусът е изоставен в района на село Волуяк. При проведена акция в района на жк. „Люлин“ в София лицата са задържани. Повдигнати са обвинения за оказване на съпротива на полицейски служители.

Направена е изключително добра подготовка от страна на тази група, за извършване на престъплението. Провеждат се процесуално-следствени действия за установяване на цялата престъпна дейност на групата. Деактивирането на СОТ системата представлява интерес за нас. Лицата са задържани и имат мерки за неотклонение задържане за 72 часа“, каза още той.

Закопчаха банда крадльовци от Търговище, карали пияни и без книжки

При последвалите претърсвания са открити радиостанции, пластини за СИМ карти, матрица за направа на ключове и др.

Мъжете на 42 г. и на 50 г. са с обвинения за кражба на 200 лв., касови апарати и 62 пратки на фирмата. Другите двама са били техни помагачи. На първите двама са повдигнати и обвинения за съпротива на полицейски служители. Те не са спрели при подаден сигнал, че полицейските служители са искали да ги проверят.

Единият от полицаите дори е бил засегнат при бягството им. Спрямо четиримата е взета мярка за задържане до 72 часа и към момента се разглежда искането в Районен съд - Сливница за задържането им под стража.

42-годишният е осъждан за 5 кражби, а 50-годишният е осъждат два пъти за шофиране след употреба на алкохол, веднъж за подпомагане на чужди граждани да напуснат страната не по установения ред, веднъж за кражба и веднъж за грабеж.

Работата по случая продължава и се очаква решението на Съда.