Церемонията се проведе пред Паметника на Незнайния воин
София празнува 3 март. Под звуците на химна на България бе издигнат националният флаг по повод 3 март. Церемонията се проведе пред Паметника на Незнайния воин.

На нея присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на отбраната Марияна Николова, началникът на отбраната ген.-майор Емил Ефтимов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, народни представители и други, предава NOVA.

Президенство

„Поздравявам всички българи с празника. Нека не забравяме, че това е празник на всички българи. Не само на хората, живеещи в днешна свободна България, но и на онези, които живеят около нас. Честит празник на българите в България и на българите в Македония”, каза навръх националния ни празник военният министър Красимир Каракачанов. 

Честит национален празник! (ГАЛЕРИЯ)

Той коментира и предстоящия парламентарен вот, като посочи, че свободата не може да преминава само през едни избори или една дата.

„Нямаш ли свободата в съзнанието си, не я ли отстояваш всеки ден, дали ще е 3 март, или 4 април - няма никакво значение, защото ако ти не се чувстваш свободен в сърцето или волята си - няма как да си такъв”, добави Каракачанов.

"България се събуди и българите поискаха променена България, държава с правила и перспектива", каза вицепрезидентът Илияна Йотова. „Днес от Шипка един, надявам се вече бивш председател на българския парламент, си позволи да ни каже точно от Паметника на свободата да си затваряме устата.

Няма как да бъдем свободни, ако не притежаваме вътрешната свобода. Никой не може да ни забрани да бъдем свободни и никой не може да забрани свободата на словото”, коментира още тя.

"Честит празник на всички българи и на цяла България. На този ден може би всички ние трябва да си направим една равносметка за ситуацията и състоянието на страната, защото ни предстоят много важни решения, които трябва да вземем всички ние като български граждани.

Призивът ми е да изходим от обединението, защото имаме нужда от обединение, имаме нужда от патриотизъм, обединителен патриотизъм, но не и национализъм", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Руският посланик: Днешният празник е константа в българската история (ВИДЕО)

Празникът уважиха и представители на дипломатическия корпус. Сред тях бе и новия посланик на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Всички те поднесоха цветя пред паметника на Незнайния войн.

Част от церемонията бяха Националната гвардейска част и представителния духовен оркестър. Церемонията завърши с тържествен марш и с "Велик е нашия войник".
nova.bg