Слагат камери на още 103 ключови места в София
Слагат камери на още 103 ключови места в София / снимка: БГНЕС, архив

Камери ще следят още 103 ключови места в столицата до края на година. В момента камерите на общината има над 390 важни точки в града, а монтираните устройства са над 3000.

Столична община пусна обществена поръчка за нови видеоочи, които да се следят всеки ден за престъпления, агресия и шофьори нарушители. Видеосистеми ще пазят подлезите около НДК и моста „Чавдар”, а оптичната мрежа ще се разшири и устройства ще има от гара „Подуяне” до паметника „Васил Левски”.

По булевардите „България” и „Ботевградско шосе” ще се поставят моторизирани камери, които ще следят състоянието на трафика. Биг брадър ще следи и кръстовището при хотел „Хемус”. Още камери ще се монтират и в Борисовата градина и пешеходната зона по бул. „Кн. Мария Луиза”. Стойността на поръчката е малко над 310 000 лева.

Ще започне изграждането на интелигентни системи за наблюдение с камери, които осигуряват охрана в определен периметър. Когато той бъде преминат, устройствата веднага ще подават сигнал към общинския център за видеонаблюдение.

Само през миналата година престъпността в столицата е намаляла с 37% в районите, където има видеонаблюдение, а на СДВР са предадени 457 диска със записи за образуване на дознания.