булевард цар Борис III
булевард цар Борис III / БГНЕС
Разширението на бул. "Цар Борис III няма да засегне църквата "Св. вмчк Пантелеймон", съобщават от Столична община.

Информацията се дава по повод въпроси, свързани със засягането на сградата на църквата "Св. вмчк Пантелеймон" на бул. "Цар Борис III" от регулационния план за разширяване на булеварда във връзка с проектиране на кръстовището със Софийския околовръстен път (сега бул. "Никола Петков").

Частни инвеститори ще строят още паркинги в софийските квартали

В момента Софийският околовръстен път е в етап обявяване на проекта за подробен устройствен план. По време на процедурата по обявяване и оповестяване на плана в Направление архитектура и градоустройство /НАГ/ са постъпи възражение по плана от свещеника на църквата, в което той обръща внимание , че разширението на тротоара засяга храма. Веднага са били предприети действия по коригиране на техническата грешка и още на 15 май 2020 г. коригираният проект, в който регулацията се измества извън сградата, е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. След получаване на писмото за съгласуване на корекцията, чертежите ще бъдат качени на сайта на НАГ.

5 големи ремонта в София през лятото

Чертежите и писмото са изпратени на храмовото настоятелство, за да може да се запознае с тях предварително, пише в съобщението.