Пускат нови автобуси за 66 млн. в столицата
Пускат нови автобуси за 66 млн. в столицата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пускат нови автобуси за 66 млн. в столицата
74463
Пускат нови автобуси за 66 млн. в столицата
  • Пускат нови автобуси за 66 млн. в столицата

20 нови автобуси на газ ще превозват столичани, използващи линия 102. Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че общо 126 автомобила ще влязат в експлоатация, като допълни, че проектът е на стойност 66,5 млн. лева и се финансира от ОП „Околна среда”.

Служебният министър на екологията Светлана Жекова заяви пред журналисти, че до средата на септември ще стане ясно дали евросредствата по оперативната програма за периода 2014-2020 ще бъдат пуснати.

Пускането н експлоатация на новите 20 автобуса е част от стратегията на Столичната община за модерницазия на градския транспорт, заяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

„66,5 млн. лева 100% безвъзмездни европейски средства са изразходвани за тези автобуси. Модерни, комфортни както за гражданите, така и за шофьорите. Общо по 10 линии са предвидени да се движат автобусите, съответно постепенно ще ги пускаме с тяхното идване”, обясни кметът.


Пускат нови автобуси за 66 млн в столицата
netinfo

Надежда Христова и осеммесечното й внуче Георги бяха едни от първите пътници, които се повозиха в новите автобуси. Гражданите се надяват освен 102, нови коли да бъдат пуснати и по другите линии.

Пускат нови автобуси за 66 млн в столицата
netinfo

Министър Светлана Жекова допълни, че най-важната задача пред екоминистерството през следващия месец е размразяването на ОП „Околна среда”.

„Получихме преди по-малко от седмица бележките на Европейската комисия. В момента се анализират на експертно ниво. До края на септември трябва да имаме официална позиция, която да изпратим на ЕК и да преговаряме по новите средства”, заяви Жекова. 

От септември предстои и обновяването на още една линия от столичния градски транспорт.

Пускат нови автобуси за 66 млн в столицата
netinfo