Държавното обвинение даде подробности за съвместната акция на Софийска районна прокуратура и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, проведена на 30.05.2023г. на няколко адреса в София, свързани с бившия следовател Петър Петров, познат като Пепи Еврото.

На 29 май Софийска районна прокуратура се самосезира след разпространена информация в медиите, касаеща извършени престъпления.

По случая е образувано досъдебното производство за това, че от 2018 г. до 29.05.2023 г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Пепи Еврото е обявен за издирване


По разследването към наказателна отговорност е привлечен Петър Петров (бивш следовател, познат с прякора Еврото - бел. ред.), но постановлението за привличане към момента не му е предявено, тъй като въпреки издирването, местонахождението му не е установено.

Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване.

Мащабна спецакция в известен столичен ресторант (ВИДЕО)

До момента в хода на разследването са извършени множество действия – разпитани са свидетели и са извършени претърсвания и изземвания на различни адреси на територията на София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица.

Разследването по случая продължава.