Предстои да бъдат разпитани свидетели, да се приложат и други документи, както и да се назначат необходимите експертизи
Прокуратурата разследва използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури, съобщиха от обвинението.

Във връзка с постъпили медийни запитвания по случая със софтуер „Pegasus“ Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

На 23 февруари СГП образува досъдебно производство за престъпление с оглед данни за нерегламентирано използване на софтуер „Pegasus“.

В хода на досъдебното производство ще се разследва неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни за достъп до информационна система, предназначени да засегнат повече от една информационна система и настъпването на тежки последици от това деяние.

Прокуратурата проверява използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури

Разследването е възложено на следовател в Отдел „Следствен“ на СГП. Дадени са указания за събиране на доказателства. По делото са приложени документи, изпратени са писма към всички институции относно закупуването и/или използването на софтуер „Pegasus“. 

Предстои да бъдат разпитани свидетели, да се приложат и други документи, както и да се назначат необходимите експертизи. За резултатите от разследването обществеността ще бъде своевременно информирана.

Припомняме, че на 11 февруари в пресъобщение Софийската градска прокуратура съобщи, че е започнала проверка за евентуално неправомерно използване на софтуера "Pegasus" в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани.

Изискана е информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NGO Group "Pegasus", както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт. Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.