/ iStock/Getty Images
Правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят са били шпионирани със софтуер, създаден от израелска компания. Това става ясно от публикувано медийно разследване, предаде Франс прес.

Шпионският софтуер "Пегас" позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е вкаран. Компанията създател на софтуера "НСО груп" често е обвинявана, че налива вода в мелницата на авторитарни режими. Тя обаче твърди, че програмата й служи само за сдобиване с информация за криминални и терористични групировки.
 


Организациите "Форбидън сторис" и "Амнести интернешънъл" са се сдобили със списък с 50 000 телефонни номера, които клиенти на "НСО груп" са подбрали да бъдат следени. Там фигурират имената на поне 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 собственици на предприятия.

Според Би Би Си основните цели на шпионския софтуер "Пегас", изработен в Израел, са били в Азербайджан, Бахрейн, Унгария, Индия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Сред тях е мексиканският журналист Сесилио Бирто, убит няколко седмици след появата на името му в този документ от 2016 година. Там са и имената на две жени, близки със саудитския журналист Джамал Хашоги, убит през 2018 година.

Кореспонденти на няколко големи медии, сред които Си Ен Ен, в. "Уолстрийт джърнъл", телевизия "Франс 24", в. "Паис" и агенция АФП, също фигурират в този списък.

Последва и реакция от страна на Европейската комисия (ЕК) по отношение на информацията, че в Унгария е бил използван въпросният софтуер - на този етап няма данни, че друга страна членка на Европейския съюз е ползвала програмата.
 


"Ако Унгария е шпионирала журналисти, това е напълно неприемливо и е в разрез с всички правила", заяви говорител на Европейската комисия по повод медийни съобщения, че властите в Будапеща са използвали софтуер от Израел, за да следят журналисти, собственици на медии и адвокати.

"Всяко шпиониране на медии, ако е вярно, е напълно неприемливо, заяви говорителят. Медиите трябва да могат да работят свободно и независимо. Държавите от ЕС са длъжни да наблюдават и да осигуряват пълното спазване на човешките права. Националната сигурност е в ръцете на държавите, службите за защита на личните данни са отговорни по тези въпроси", добави той в отговор на въпрос дали ЕК ще разследва случая и дали ще предприеме нова наказателна процедура срещу Унгария.

 
БТА