Софийска градска прокуратура протестира оправдателната присъда на 37-годишния Л.К., обвинен в причиняването на смъртта на 50-годишния Красимир Пеев след побой пред столично заведение. Това съобщиха от държавното обвинение.

Делото срещу подсъдимия Любомир Крумов започна през ноември 2016 г. след инцидент пред заведение на ул. „Княз Борис I“ в столицата. Той бил предаден на съд за умишлено предизвикан от него побой над двама души. 

Единият от пострадалите – Красимир Пеев почина няколко дни по-късно, след контузия на главния мозък, травматичен кръвоизлив, контузия и хематом в тименно-тилната област на главата и линейно счупване на лявата теменна кост на черепа. Повод за побоя била забележка за силен клаксон и последвала саморазправа. 

Близки на починал мъж търсят справедливост 

Подсъдимият нанесъл удари с ръце, крак и стол в областта на лицето и лявата ръка на другия пострадал мъж с инициали Ц.М. В резултат той е получил подкожен хематом и кръвонасядания, съобщават от обвинението.

Престъпните деяния са били извършени от подсъдимия по хулигански подбуди - осъществени на публично място, при демонстрация на безнаказаност и пренебрежение на установените обществени правила и ред, телесната неприкосновеност и достойнството на отделната личност. Това се казва още в мотивите на прокуратурата.

По наказателното производство срещу Л.К. са събрани множество доказателства за виновността му, както и за авторството на деянието. Проведени са множество разпити на свидетели, направени са и експертизи.

Пет години по-късно, в края на съдебното следствие, защитата на подсъдимия представи ново доказателство, оневиняващо Л.К. – видеозапис от футболна среща, с твърдението, че подсъдимият не се е намирал на местопрестъплението и не е извършил деянията, в които е обвинен.

При произнасянето съдът взе предвид това обстоятелство и оправда Любомир по повдигнатите му обвинения.

Прокуратурата не споделя изводите на съда, като освен внесения протест срещу присъдата от първа инстанция, ще настоява за ново въззивно следствие в съдебното производство.

Следва да се установят обстоятелствата относно показанията на свидетелите, които в хода на съдебното производство са се отказали от първоначално направените от тях такива. Налице са множество противоречия, в това число между твърденията на различни свидетели по делото, казват от обвинението.

СГП ще направи искане и за повторна видеотехническа експертиза на видеозаписа, установяваща неговата автентичност.