Проектът за трамвайно трасе през Борисовата градина няма да бъде спрян
Проектът за трамвайно трасе през Борисовата градина няма да бъде спрян / снимка: БГНЕС, архив
Проектът за трамвайно трасе през Борисовата градина няма да бъде спрян
71677
Проектът за трамвайно трасе през Борисовата градина няма да бъде спрян
  • Проектът за трамвайно трасе през Борисовата градина няма да бъде спрян

„Проектът за трамвайно трасе през Борисовата градина няма как да бъде отложен или спрян, както настояват граждански организации".

Това заяви пред журналисти заместник-кметът на София по транспорта Любомир Христов.

Причината е, че трасето е част от Интегрирания проект за градски транспорт, финансиран от Европейския съюз и спирането на този компонент би довел до санкции.

Главният архитект на столицата Петър Диков обаче бе на противоположното мнение и заяви, че отлагане е възможно.

По думите на Любомир Христов идея за отлагане на изпълнението или преразглеждане на проекта за трамвайното трасе от Семинарията до Дървеница на този етап няма.

„Отпадането като цяло на този етап не е възможно, чисто теоретично дори. Поради факта, че този компонент, част от целия проект, част от цялостния финансов анализ доказва ефективността от инвестицията на европейски средства и цялостен ефект по отношение на мобилността в града. На този етап все още не разглеждаме подобен вариант. Имахме среща с управляващия орган, проведохме няколко срещи, включително в ЕК по тази тема. Този компонент е част от проекта за интегриран градски транспорт. Отделните компоненти вече се изпълняват успешно", допълни Христов.

Той уточни, че при трамвайното трасе от Семинарията до „Дървеница" все още няма забавяне в рамките на договорения с управляващия орган график.

От своя страна, гл.арх. Петър Диков коментира, че най-важно е да се чуе гласът на гражданите и ако те не са доволни - отлагане е възможно:

„Най-вероятно ще се отложи във времето, докато се вземе такова решение, което да е разумно и да удовлетворява и общината, и гражданите. Трябва да се допроучи въпросът и да се оцени реално мнението на хората".

Вчера за пореден път граждани, живеещи в района на новото трамвайно трасе, изразиха недоволството си от проекта. Те се опасяват от изсичането на дървета в Борисовата градина, като според тях вече има изсечени близо 500.

По думите на Диков, засегнати дървета има, но те са по бул. „Г.М. Димитров".