Пренасочват заем от ЕИБ за кръстовища в София към други проекти
Пренасочват заем от ЕИБ за кръстовища в София към други проекти / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Мислят парите от заема от ЕИБ за кръстовища на две нива в София да се пренасочат
27110
Мислят парите от заема от ЕИБ за кръстовища на две нива в София да се пренасочат
  • Мислят парите от заема от ЕИБ за кръстовища на две нива в София да се пренасочат

Парите от заема за кръстовища на две нива в София, отпуснат от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), да бъде пренасочен към други инфраструктурни проекти, обмисля Столичната община. Това каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и обясни, че ако се започне изграждането на петте такива кръстовища наведнъж, столицата ще бъде блокирана.

Христов обясни, че тази година може да се започне строежът на кръстовището при бул. „Андрей Ляпчев” и „Андрей Сахаров”. „В най-малка степен ще затруднява или ще се добави към затрудненията за движение в града. Когато се случи допълнително ще даде възможност в района на "Младост" да се подобри придвижването. В момента са предвидени на бул. „България” две затваряния, две на „Яворов”. Ако в момента се стартира там активно строителство, със строежа на метрото центърът на практика е затворен”, коментира Христов.

Над 10 млн. лв. са необходими за отчуждителните процедури за втория етап на бул. „Данаил Николаев”, където също е имало предвидено такова кръстовище, каза още Христов. Зам.-кметът коментира и предложенията, които бяха дадени на семинар за „добрите европейски практики” в общината днес. По думите му такса „задръстване”, каквато е въведена в Лондон и Стокхолм е напълно неприложима за София. Основна пречка за това отново са многото строежи и ремонти по столичните улици.