/ ThinkStock/Getty Images
Той бил в съучастие с дъщерята на потърпевшия
Прокуратурата внесе обвинителен акт в съда срещу 43-годишен гражданин на Сирия за извършен грабеж над възрастен мъж в София, при който е използвана сила и заплаха, съобщиха от обвинението.

Мъж преби пенсионер за 15 лева

На 8 април в кв. „Левски“, обвиняемият отнел с помоща на жена 20 лева от мъж, с намерение противозаконно да ги присвои, като го заплашил и му казал: „Дай парите!“, при което пострадалият предал исканата сума. 

На 12 април отново с помоща на жената отнел 60 лева от потърпевпия, като употребил за това сила - блъснал възрастния мъж на земята, при което пострадалият се ударил в близко намиращите се мебели. След това пострадалия се уплашил за живота си и предал исканата сума.

Наложиха наказания на брат и сестра за побой и кражба на пенсионер

По случая е образувано досъдебно производство. В хода на разследването е станало ясно, че жената е дъщеря на пострадалия. След направена експертиза е установено, че тя страда от психично заболяване и не може да ръководи постъпките си.

Обвиняемият и жената са имали връзка и често оставали без пари. В такива случаи отивали при възрастния мъж и искали да им предостави определени суми от пенсията си, ако той им откажел, обвиняемият упражнявал психическо и физическо насилие спрямо него.