/ БГНЕС, архив
Служители на сектор "Измами", Главна дирекция Национална полиция и СДВР разкриха телефонна измама, осъществявана почти цял месец, информираха от пресцентъра на МВР.
 
Измамниците получили сумата от над 100 000 лева, в периода от 8 до 10 януари, от 71-годишен мъж. След това те убедили мъжа да продаде недвижим имот и да им предаде сумата от продажбата, като това трябвало да стане на 30 януари. Тогава обаче полицията провела операция, при която са задържани двама куриери - мъж на 61 години, с криминалистическа регистрации и дъщеря му, на 33 години.
 
При претърсвания са намерени и иззети парите, предмет на престъпното посегателство, мобилни телефони и СИМ-карти, които имат отношение към престъпната им дейност.

На 28 януари полицията в София провела и друга операция, при която пак е разкрита телефонна измама спрямо възрастна жена. Непосредствено след вземането на 1400 лв. е задържан мъж на 30 години, куриер. Установено било, че той бил съпричастен и към измама, извършена на 9 август 2018 г. в София за сумата от 4000 лева. Събрани са данни и се изяснява съпричастността му към други телефонни измами, извършени в периода от август 2018 г. до януари 2019 г.