Това обещаха от АПИ и Столичната община
Няма да има глоби за хората, хванати да карат без винетка по Северната тангента и няколко от пътищата край София. Това обещаха от АПИ и от Столичната община в ефира на „Здравей, България”. В понеделник вечерта жители на Нови Искър спряха движението, притеснени от глобите. 

„Със Столичната община водим разговори по отношение на участъците, които желаят да бъдат освободени от заплащане на винетните такси. Хората по тези пътища не се глобяват, не се генерират фишове за глоби, защото сме в процедура по подписване на споразумение със Столичната община”, посочи председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.

Жители на Нови Искър се вдигнаха на протест заради винетките (ВИДЕО)

„Установени са 805 нарушения, по които са генерирани 730 фиша, а останалите са заплатили компенсаторна такса на място. Нито един от тях обаче не е жител на населените места, за които Столичната община е заявила желание да бъдат освободени участъците от винетни такси”, допълни Терзийски.

Заместник-председателят на Столичния общински съвет заяви, че споразумението трябва да бъде подписано в най-кратки срокове - "до седмица или до следващо заседание на МС".

"Важно е да се каже, че тези пътища ще бъдат финансирани и от Столична община и това трябва да бъде внимателно анализирано и осигурено финансово, защото освен, че днес искаме да пътуваме безплатно по тези пътища, утре ще искаме те да са в добро технологическо състояние", коментира Зарков.

От днес санкционират шофьорите без е-винетка чрез камерите на тол системата

На въпроса дали автобусите на градския транспорт също трябва да имат винетки заместник-председателят на СОС отговори, че те ще бъдат таксувани като тежкотоварни превозни средства, за да плащат все пак някаква тол такса.