/ iStock/Getty Images
На 2 и 3 април в София, на кортовете на Декатлон (Витоша), ще бъдат проведени два последователни турнира по падел - един за начинаещи и един за напреднали играчи. 

„Като отговорник за спортно- техническото развитие на Падел от името на Българската тенис федерация, основната ми цел е да развия този спорт в България и да дам възможност на всички да практикуват тази игра", заяви Мигел Де Соуса.

„Този турнир ще бъде първият организиран в България и ще участват добри български играчи от различни ракетни спортове. Схемата е от 32 състезатели и вече е напълно запълнена", коментира Де Соуса.

Той разкри и бъдещите планове за развитието на този спорт в България. „Имаме план да развиваме падел в България в сътрудничество с Българската федерация по тенис. През 2021 г. Българска Федерация по тенис стана член на Световната Федерация по падел (FIP), което означава, че БФТ е отговорното тяло за развитието на трети ракетен спорт след тениса и плажния тенис. БФТ има амбициозна програма за развитие, като в момента започва процес по проектиране на собствена база за падел. През 2022 г. ще организираме курс за треньори, планираме Национален шампионат и лагери за деца и възрастни.

Ако не през настоящата, то през следващата година се надяваме да домакинстваме международен турнир от световния падел тур. През годината отново ще организираме и турнири по падел".

Падел е един от най-бързо развиващите се спортове в света. Създаден е през 1969 г. в Акапулко (Мексико) и е представен в Европа от испанците. Спорта се развива в Испания, Португалия, Франция и други страни в Европа. В Италия всяка година се наблюдава увеличение от 100% и в последните три години са отрити над 6000 корта за падел. Сега около 20 милиона хора играят падел, а в страна като Швеция с население 5 милиона около 400 хиляди го практикуват.
 
БГНЕС