Рибарите са със смесени реакции
Множество софиянци посетиха Панчарево и се разходиха около язовира в последния неработен ден след посрещането на новата 2023 година.

БГНЕС

Освен разхождащите се хора, имаше и рибари, които също се възползваха от топлия и слънчев ден, за да се насладят на своето хоби - риболов. Преди две седмици Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане документ, който налага забрана за риболов в продължение на 1 година на язовира в Панчарево.

БГНЕС

Временното ограничение на риболова е една от мерките, които целят да спомогнат за подобряване на екологичното състояние на язовира. Преди месец пък от министерството пуснаха над 15 000 малки рибки в езерото, за да спомогнат за намаляване на водораслите и водните растения, а оттам - и на замърсяването на водата.

Един от рибарите коментира, че през почивния ден е излязъл на разходка и се опитва да хване риба. “Общо-взето разпускаме, и през новата година започваме наново". Той обаче не коментира забраната за риболов в езерото, която предстои да влезе в сила тази година.

БГНЕС

Иван, друг любител на риболова, коментира, че в почивния ден е отишъл за риба, защото това е приятно занимание за него. Той коментира и предстоящата едногодишна забрана за риболов в язовира.

“Чудесно. И без друго сега пуснаха риби. Нямам никакъв проблем. По-добре да ги запазят, отколкото да го ловят малки. Ако не се пази рибата, няма да има”, категоричен е той.

Имаше и рибари, които по-скоро смятат, че тази забрана няма да окаже никакво влияние върху екологичното състояние на язовира и е по-скоро ненужна.
БГНЕС