Общо 9000 ромски деца посещават приемни детски градини и училища в София
Общо 9000 ромски деца посещават приемни детски градини и училища в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Общо 9000 ромски деца посещават приемни детски градини и училища в София
49033
Общо 9000 ромски деца посещават приемни детски градини и училища в София
  • Общо 9000 ромски деца посещават приемни детски градини и училища в София

Общо 9000 ромски деца посещават приемни детски градини и училища в София. 3000 от тях са в детските градини, а 6000 ходят на училище. Това каза Мария Минчева от дирекция "Образование" в Столичната община. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и новият зам.-кмет Тодор Чобанов, те присъстваха на празник за ромската Нова година в 187-а детска градина в кв. "Красна поляна".

Тези 9000 деца са изведени от затворените общности в кв. "Факултета", обясни Мария Минчева. Проектът за приемните образователни заведения върви успешно вече втора година и се финансира със средства от Ромски образователен фонд в Будапеща. Работи се и по нов такъв проект за интеграция на децата в детски градини и училища.

Идеята е по този начин ромските деца да знаят перфектно български език, когато започнат първи клас и да се включат в образователните занимания, допълни Тодор Чобанов. Вниманието е насочено към Оперативна програма "Човешки ресурси", защото там има отлични възможности за проекти, насочени към интеграция на ромите, обясни още той.

На тържеството в детска градина "Божур" децата поздравиха кмета Йорданка Фандъкова с тематични песни, стихове и танци. Тя ги поздрави за ромската Нова година на ромски език.

Преди години тази детска градина е била седмична, но през 2010 г. е преобразувана, обясни Фандъкова и заяви, че категорично не приема такъв модел на образование. "Децата имат нужда вечер и през почивката да са с родителите си, а през деня да са с учителите и да се образоват".

В 187-а детска градина "Божур" се предлага още безплатно обучение за децата на английски език. Създадено е и "Училище за родители". През последните години в тази детска градина са инвестирани 200 000 лева за подмяна на дограма, отоплителна и ВиК инсталации, обяви кметът.

Около 120 са децата, които посещават в момента 13-о СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", което се намира при Женския пазар в София. Там децата са от различни етноси, като усилията са насочени към по-малките, подчерта Минчева. Директорът работи в посока на привличане на инвестиции в училището, обясни тя.

На работна среща ще бъдат обсъдени конкретните мерки и проекти за поддръжка на училището и задържането на учениците в класната стая, допълни Тодор Чобанов.

Подготовката на София за европейска столица на културата през 2019 г. е сред приоритетите на общината за тази година в областта на културата, подчерта Чобанов. Ще се работи и по завършване на стратегията за култура София 2020, с акцент върху културните индустрии и стимулиране на творците, а същевременно и възпитаване на техните аудитории. Подготвят се и два конкретни проекта с Ниш по програма "Трансгранично сътрудничество", които ще акцентират върху културния туризъм.

В първия си работен ден като зам.-кмет по културата, Чобанов заяви, че има опит в работата със Столичната общината, защото през 2008-2009 г. е бил външен експерт към комисията по образование и култура. Специално в сферата на образованието той заяви, че ще подпомага кмета. Ще се търсят всички възможности за външно финансиране в областта на образованието и културата. Като основна цел Чобанов посочи да се засили и международното партньорство на София в сферата на културата.

Общо 9000 ромски деца посещават приемни детски градини и училища в София
netinfo