Общинари отложиха решението за паркинга над метростанция „Сердика
Общинари отложиха решението за паркинга над метростанция „Сердика / cнимка: Sofia Photo Agency
Общинари отложиха решението за паркинга над метростанция „Сердика"
24039
Общинари отложиха решението за паркинга над метростанция „Сердика"
  • Общинари отложиха решението за паркинга над метростанция „Сердика"

Столичният общински съвет отложи решението за прекратяване на съсобственост на подземния паркинг над метростанция "Сердика" в София. По време на дискусията стана ясно, че общината не може да продаде своя дял там докато не се получи становище от института за паметниците на културата и от Министерство на културата.

Причината за исканите становища е, че археологията при паркинга е стара. Председателят на съвета Андрей Иванов обясни, че ценностите, намерени при строителството на метрото, не са върнати на мястото им. „Паркингът е продаден като е запазена някаква общинска собственост. Но тя е запазена така, че е с право на ползване от този, който е купил паркинга. Т.е. ние в момента и тези места ги нямаме. В условията на липсата на средства в бюджета на Столична община. 18 000 евро е това, което е предложено като решение, за нас е добра цена", обясни Иванов.

След края на заседанието Иванов коментира и развитието по даването на оценка на минотарния дял на „Общинска банка". По думите му, тя е била разгледана на Надзорния съвет на общинската агенция за приватизация миналата седмица. „Има три оценки, които са минимална, средна и максимална. Предишната оценка на „Общинска банка", която ние оценихме нашия дял на 106 млн. евро. В момента оценката е вече в момент на криза и е по-ниска", обясни още той.

Иванов обяви още, че продължават и стъпките по придобиване на дялове за възстановяването на частта на Столичната община в банката.