Обявяват резултата от проверките на високите сметки за парно на софиянци
Обявяват резултата от проверките на високите сметки за парно на софиянци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес ще станат ясни резултатите от проверките на завишените декемврийски сметки за парно, които получиха столичани. От "Топлофикация София" бяха предупредили, че се очаква декемврийските сметки да са средно с 21% по-високи заради повишените цени на природния газ и студения месец.

По-късно стана ясно, че половината от абонатите на дружеството са получили два пъти по-високи сметки от очакваното. Заради това от дружеството започнаха проверка на всеки получен сигнал за завишени сметки с над 21%.

Проверени са всички подадени сигнали до момента, като за целта беше специално създаден имейл на уебстраницата на "Топлофикация София".

Такива сигнали за драстично завишени сметки обаче продължават да се получават, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Очаквам анализ на ситуацията и най-вече подобряване в обслужването на клиентите", заяви тя пред Дарик.

"Без значение дали "Топлофикация", или топлинният счетоводител е отговорен, клиентите трябва да знаят защо и колко плащат", каза още кметът. "Не е нормално да се определят прогнозни сметки, които всъщност никой да знае какви са", каза тя.

Фандъкова настоя да се разгледа внимателно договора между "Топлофикация" и счетоводителите и припомни, че годишно топлинните счетоводители получават около 6 млн. лева. Тя изтъкна, че ще изчака резултатите от проверките, за да реши дали да инициира законодателни промени в областта.

"Необходимо е да има ясни отговорности и възможности за санкции тогава, когато договорът не е изпълнен. Бих искала да има възможност и ако хората не са доволни от топлинния си счетоводител да се откажат, без това да означава, че трябва да си сменят уредите и да дават допълнително пари", коментира столичният кмет.

В сградите, в които завишението е над прогнозираните 21%, но не се установи грешка, корекции няма да има, припомниха за Дарик от "Топлофикация София".

Информация дали в съответната сграда има грешка и ще се прави ново отчитане обаче ще може да се получава от топлинния счетоводител, а не от дружеството.

Предстои да се разбере колко са били въпросните грешки и колко сметки ще бъдат коригирани, както и какви ще са санкциите за допуснатите грешки.