/ БТА
В края на ноември започват същинските строителни работи по изграждането на метрото към кв. "Слатина", което ще включва шест километра с шест метростанции. Това заяви днес Стоян Братоев, директор на "Метрополитен", който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провери разширението на третия метродиаметър и изграждането на метростанция "Георги Аспарухов".

Строителната площадка за разширението към "Слатина" бе открита на 24 октомври, но в края на ноември започва същинската работа, съобщи Стоян Братоев. Срокът на договорите вече тече, финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", каза Братоев. Той съобщи, че тунелната машина ще тръгне от бул. "Цариградско шосе". През следващата седмица започват подготвителните дейности, които включват нова организация на движение по локалното платно на "Цариградско шосе". Предвижда се да има обход за за градския транспорт, каза Братоев.

Започва строителството на нова метростанция в столичния квартал „Обеля“

Кметът Фандъкова каза, че метростанцията на "Герена" е със специална архитектура, свързана с футболния отбор "Левски". 38% от дейностите на трикилометровия участък с три метространции са извършени, информира Фандъкова.  Тя съобщи, че с построявянаето на тази отсечка още 45 хил. пътници ще се добяват към 380 хиляди, които ползват всеки ден с метрото. Разширението на участъка се очаква да завърши през лятото на 2025 година.

БТА

Столичният кмет определи метрото като най-важният проект за града, който променя средата и осигурява намаляване на трафика, и на вредните емисии във въздуха. Метрото е ключовият, стратегически проект, от който изпълнихме 80% през годините, посочи Фандъкова.

Тя изрази надежда, че и за тези които идват след нея метрото ще бъде ключвият проект за града. Още в първия си мандат поех ангажимента, строителството на метрото да не спира и изпълних този ангажимент, каза Фандъкова.  
София Господинова/БТА