Новооткрито златно съкровище показват в НИМ
Новооткрито златно съкровище показват в НИМ / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Новооткрито златно съкровище е изложено в Националния исторически музей. Находката представлява два прешлена за вретено и около 335 златни мъниста и е открита в гробница в близост до град Харманли. До този момент, разкопките са се пазели в пълна тайна между археологическия екип, Националния исторически музей и Министерство на културата, поради страх от иманярство.

Предметите са датирани в периода на средната бронзова епоха – около 20 - 18 в пр. Хр. Златните прешлени са служели по-скоро за украшение, отколкото за предене с вретено. По думите на техния откривател, Борислав Бориславов, тази находка е от изключително значение за археологията.

„Това са предмети от един от най-слабо познатите периоди не само в българската история, но и в европейския контекст. С това откритие може да се каже, че Тракия и по-скоро Южна Тракия на юг от стара планина, е територия, която съвсем равнопоставено се включва в Егейско-анатолийската цивилизация, която е най-развитата в края на трето-второ хилядолетие, т.е. може да се каже, че не отстъпваме по нищо на съвременните гърци и турци”, отбеляза Борислав Бориславов.

Разработването на могилата продължава, като до този момент са намерени и още предмети, сред които бронзов нож и точило. По думите на проф. Божидар Димитров откритите до този момент в могилата предмети на черния пазар биха се търгували за близо 2 млн. британски лири.