Нов студентски кампус в столицата предлага Мария Календерска
Нов студентски кампус в столицата предлага Мария Календерска / netinfo
Нов студентски кампус в столицата предлага Мария Календерска
81840
Нов студентски кампус в столицата предлага Мария Календерска
  • Нов студентски кампус в столицата предлага Мария Календерска

Нов студентски град в пустеещите територии до София, например в Кремиковци, е сред предложенията на България без цензура за развитието на столицата.
Като част от най-важните си цели за София, от партията поставят преместването на

Студентски град, защото сегашният квартал отдавна не е студентски по думите на председателя на младежката организация на ББЦ Никола Митев.
Той допълни, че в идеята за кампуса има кафенета, но няма дискотеки, чалга певци и футболисти. Ако пък идеята се реализира кандидат-кметът на София Мария Календерска обясни, че в сегашния Студентски град „може да ходят софиянци да гонят гаджета и да ядат дюнери".
Председателят на младежката организация на ББЦ и кандидат за районен кмет Никола Митев настоя София да се превърне в образователен център. „Има квартал, който се нарича Студентски град, който отдавна не е студентски. Там има прекалено много заведения, нощни клубове, блокове. Прекрасно място, но студентският дух отдавна е убит", каза той.

Идеята е да се изгради чисто нов кампус в някоя от пустеещите територии около София като например територията на Кремиковци, каза Митев, като подчерта, че това е само пример и не е задължително именно той да се осъществи.

„Кампусът да бъде от затворен тип, със зелените площи, с библиотеки, филиали на световни университети, които искат да обучават тук млади хора", каза Митев. В идеята на ББЦ за кампуса има кафенета, но „няма дискотеки, чалга заведения, няма такива неща", каза още кандидатът за районен кмет.

Митев и предложената от ББЦ за градоначалник на столицата Мария Календерска уточниха, че не става дума за премахване на заведенията в Студентски град, а за изместване на квартала. „Нека си стоят заведенията, просто няма да има студенти в този квартал на София", каза Митев. „Там могат спокойно да ходят софиянци, които да гонят гаджета и да ядат дюнери", допълни Календерска.

Митев пък уточни, че в идеалния вариант всички учебни заведения ще бъдат прехвърлени там, но тъй като Ректоратът не може да бъде преместен, могат да се създадат транспортни връзки.