Хасково, детски градини
Хасково, детски градини / Община Хасково
Над 9 хиляди деца влизат наесен в столичните детски градини
93590
Над 9 хиляди деца влизат наесен в столичните детски градини
  • Над 9 хиляди деца влизат наесен в столичните детски градини
Малко над 9 хиляди деца влизат наесен в столичните детски градини. Това показват резултатите от първото класиране, което се извърши в присъствието на родители. Близо 4600 са малчуганите, които трябва да бъдат записани в първа група. Местата, обаче са със сто по-малко.

Таксите за детски ясли ще може да се плащат и онлайн

Отново недостиг има в районите „Триадица”, „Овча купел” и „Лозенец”. Зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов заяви, че до края на годината ще бъдат открити нови 5 детски заведения, с което се надява да бъде покрита разликата между чакащите за първа група и местата. Според изчисленията на общината за останалите групи няма да има недостиг. Проблем, обаче остават яслите, където 4000 деца ще останат извън класирането.

Общината инвестира над 20 млн. лева за ремонти и строителство на учебни заведения

За учебната 2017/2018-а година чакащите за прием деца в софийските градини и ясли са близо 15 хиляди. Местата обаче, са малко над 11 хиляди. Още на първо класиране минават 9 хиляди. За останалите чакането продължава. Следващото класиране ще бъде на 27 май, а останалите на 10 юни и 24 юли. Ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов се похвали, че недостигът в детските градини е преодолян, с изключение на желаещите за прием в първа група.
 
Въвеждат почасови занимания в столичните детски градини

По негови думи се приемат всички 4-5-годишни, като дори остават свободни места. Тези свободни места ще бъдат попълнени от малчугани, които ще посещават забавачките посачово. Основният недостиг остава при яслите, който за последната година е намалял само с 800 места.