Кадиев алармира за ощетяване на Столична община заради продажбата на хотел „Славия“
Кадиев алармира за ощетяване на Столична община заради продажбата на хотел „Славия“ / снимка: БГНЕС, aрхив
Кадиев алармира за ощетяване на Столична община заради продажбата на хотел „Славия“
64532
Кадиев алармира за ощетяване на Столична община заради продажбата на хотел „Славия“
  • Кадиев алармира за ощетяване на Столична община заради продажбата на хотел „Славия“

Столична община е ощетена с 3 милиона лева, заради продажбата на хотел „Славия". Това твърди бившият общински съветник и настоящ народен представител от БСП Георги Кадиев. Става дума за решение на Столичния общински съвет от 16-ти април тази година, което според Кадиев крие прехвърляне на 1470 кв. м. публична общинска собственост, част от нея предвидена за озеленяване, в частна общинска собственост, което позволява нейната продажба. Освен това се продават над 4 000 кв. м общинска собственост и се дава разрешение за надграждане на 2 етажа над хотела и 3 етажа над ресторанта към него, както и за строеж на нова сграда с площ над 500 кв. м и отделяне на над 800 кв. м. Според червения депутат проблемът е в оценяването на стойността на продажбата.

Пред Дарик Кадиев заяви, че според доклада на кмета на район "Красно село" до СОС от 12 юли 2012 продажбата е оценена на 1 млн. лв., докато на 6 юли 2012 г. общинското дружество СофИнвест прави оценка на стойност 4,1 млн. лв. Тази оценка никога не е докладвана на СОС, според Кадиев. Той подчерта, че разликата между двете оценки е четири пъти. Той поиска да се изясни кой е скрил оценката от над 4 млн. лв. „Очевидно е далавера. Има един странен факт и той е, че оценката от 4,1 млн. лв. изтича през януари 2013 година, а Николай Стойнев изисква нова оценка още през декември 2012 година. Моят въпрос по-скоро беше как при наличие и валидност на една оценка, той изисква друга", коментира Кадиев.

По думите на председателя на стопанската комисия към СОС Николай Стойнев става дума за продажбата само на прилежащи терени към хотела, а не на самия хотел. Той обясни, че първата оценка е за 1 млн. лева и при дискусия през ноември миналата година е решено да се възложи нова оценка от друг оценител, според която цената е 1,166 млн. лв. При разглеждането на новата оценка в комисията по финанси и бюджет, тя е завишена на 1,3 млн. лв. Такова е решението и на общинския съвет, каза Стойнев. Той посочи, че Кадиев е бил член на комисията по бюджет и финанси и на комисията по стопанска политика и е гласувал в подкрепа на решението.

Кадиев очаква развитие да има до няколко дни и заяви, че вече е получил уверението на общинарите от ГЕРБ, че решението ще бъде отменено.