/ БГНЕС
Днес може би е най-празничния ден. Днес е денят с най-много усмивки, с най-много положително настроение, с най-много цветя, с най-много вяра в бъдещето, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на учебната година в Първа Английска гимназия и 112 основно училище „Стоян Заимов“.

60 000 деца престъпват прага на класната стая за пръв път

„Защо? Защото ние вярваме в образованието, вярваме, че чрез него можем да живеем по-добре”, продължи министър Вълчев. Той отбеляза, че днес има много неща, които сигурно ни разделят, но това, което ни обединява е желанието да дадем по-добро бъдеще на децата си.

БГНЕС


„Това желание го даваме най-вече чрез образователната система. Желанието нашите деца да живеят в по-добро хармонично проспериращо общество. Затова най-много разчитаме на българското училище и на българските учители”, каза Красимир Вълчев.

БГНЕС


Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че днес в столицата тръгват на училище около 12 000 първокласници. „Пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година, да срещнете много приятели, да обикнете знанията, защото знанията ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година. На добър час”, каза кметът обръщайки се към учениците.

БГНЕС


Щастлива съм, че днес отново съм с Вас, учениците от две от най-добрите училища в София - Първа английска езикова гимназия и 112 ОУ, заяви Фандъкова. „За втора година посрещаме първия учебен ден с втора нова сграда, защото най-важните инвестиции в града са за децата и тяхното образование“, добави Фандъкова. „За нас българите първият учебен ден е празник, защото е начало на пътя към знанието за всеки един от нас. Начало на развитие, израстване и вдъхновение", обясни кметът.

БГНЕС


„Уважаеми колеги учители, Вие имате трудната задача да намерите пътя до всяко дете, до всеки ученик. Да им дадете знанието в различните учебни дисциплини и умения, но и да ти научите отличават доброто и истината. Да ценят себе си и да уважават другите. Да отключите у децата желанието, амбицията, потребността да бъдат по-добри, по-успешни, по-можещи. Това е трудно, постига се с много търпение и професионализъм", коментира Фандъкова. „Промяната става вътре в самите деца, в личността на всяко едно дете и е резултат от собственото му умение. Нека да им помогнем за това“, добави кметът на София.

БГНЕС


Патриарх Неофит: Обични ученици, приемайте знанията с любознателност

„Скъпи родители знам, че посрещате този ден с много вълнение, радост и дори много притеснение. Знайте, че Вашите деца са прекрасни. Всяко от тях е различно със своите способности, умения и интереси. Едни са по-добри в математиката, а други в овладяването на езиците. Някои развиват своите таланти в изкуствата, а други са първенци в спорта. Помогнете им да бъдат самостоятелни, да изграждат приятелства и да застават зад добри каузи“, допълни Фандъкова. По думите ѝ успешният човек не е просто лекар, учител, инженер или артист.

БГНЕС


Премиерът Борисов честити първия учебен ден

„Успешният човек е преди всичко личност. Лидер, който иска да промени света около себе си и знае как. Скъпи ученици всички Вие прекрачвате прага на училището заредени с много емоции от лятото и с нетърпението да видите колко сте пораснали и колко много сте научили. Нетърпеливи сте да се срещнете с приятелите си и да разкажете своите летни истории. Пожелавам ви много здраве, успехи в учението и забавление в игрите", каза още столичният кмет.

БГНЕС


Малко по-късно образователният министър обяви в Националната природо-математическа гимназия /НПМГ/ "Акад.Любомир Чакалов" в София, че очаква близо 2000 училища в страната да кандидатстват, за да получат финансиране за електронни дневници от Министерството на образованието и науката по Националната програма за "Информационни и комуникационни технологии".

Той припомни, че през предишната учебна година в близо 1000 училища е започнала работата с електронни дневници, като в някои частично. Занапред всички училища в страната ще преминат на електронни дневници, като това не е задължително, но до голяма степен електронизацията в образованието е неизбежна. Тя ще се случи не само по отношение на електронните дневници, но и в методите на преподаване, а и цялостната административна дейност на училищата също постепенно ще се електронизира, обясни министър Вълчев.

МОН подпомага финансово всички училища в страната за електронните дневници, като някои училища сигурно ще изберат по-скъпи електронни дневници, но задължително искаме електронните дневници да имат модул за уведомяване на родителите и мобилно приложение, за да може това уведомяване да бъде безплатно - да не се плащат средства за СМС-и. Въпрос на избор е в училищата, в които има електронни дневници, дали да има и ученически бележници, каза министър Вълчев. Той добави, че това е въпрос на избор на училищата, като училището може да избере в една преходна година - да има и електронен и книжен дневник, и ученически бележници.
БТА, БГНЕС, Агенция Фокус