/ БГНЕС
"Щастлива съм, че София е първата столица в Европа с таксономичен анализ. За тази цел сме разработили шест мащабни проекта, един от които е за внедряване на водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива".

Започва залесяването на „Новата гора на София“ край Негован

Това заяви кметът Йорданка Фандъкова на конференция „Диджитъл София - умен град“, която се състои в София. Кметът изрази удовлетворение, че София е първата столица в Европа с таксономичен анализ.

"Така всеки един проект, който общината ще реализира в бъдеще, ще е съгласно Зелената сделка и финансиран срещу доказани резултати", посочи Фандъкова. Тя изброи проектите в тази посока, по които работи Столичната община.

iStock/Getty Images

Първият е за зелени детски градини и училища, вторият - за електрически автомобили за споделено пътуване, с които биха се спестявали 15 хил. тона въглеродни емисии на година. Третият е за центъра за обработка на големи данни, който ще следи парникови газове, енергия в MWh, екстремните метеорологични явления и други данни.

"Четвъртият е за пречистващи филтри, които в реално време измерват нивото на фините прахови частици, петият - за внедряване на водородни технологии в обществени сгради за намаляване на конвенционалните горива. А последният е зелена електрическа жп линия от гара Яна до ТЕЦ "София" за транспорт на RDF-горивото. Тя би спестила над 8 хил. автомобилни курса на година", каза Фандъкова.

Тя посочи, че общината развива услугите за гражданите за ползване на градския транспорт и паркирането в града. "От няколко месеца любимият начин на заплащане в градския транспорт е с банкова карта - вече близо 70% от всички еднократни билети продадени от Центъра за градска мобилност са електронни, посочи Фандъкова и коментира, че така пътуването става по-удобно и изгодно.

Удобен начин е и онлайн плащане чрез мобилното приложение МПАСС", отбеляза столичният кмет. Тя съобщи още, че София е първата община, която въведе електронното заявяване на разрешение за строеж и други градоустройствени услуги.

Над 240 нови камери допълват системата за видеонаблюдение на София

"Мобилно приложение Nag.Mobile осигурява данни от планове за регулация и други. Вече 20 000 потребители са се възползвали от мобилното приложение. Разработихме и 17 нови електронни услуги за разрешаването на устройствени процедури и одобряване на подробни устройствени планове, с които скъсяваме сроковете и гарантираме повече публичност.

Само от началото на март до 11 април са подадени 150 заявления, които от хартиени сме направили дигитални с електронен съгласувателен лист," информира Йорданка Фандъкова.
БТА