/ БГНЕС
Протест на обединените каузи #СпасиБългария ще се проведе довечера в София. Той е насрочен за 18.00 ч. на площад Независимост. Организира се в социалните мрежи, а зад идеята застават 25 Facebook групи.
 
В социалната мрежа организаторите обясняват, че всяка група поотделно застава зад различна кауза, но трябва да бъдат спротени, за да са силни.
 
„И единението ни не е, защото на фасадата на Народното събрание стои паметната фраза "Съединението прави силата”, опорочена от ползването й като мото на българското европредседателство, а защото вярваме в народната мъдрост „Сговорна дружина, планина повдига”, пише в събитието, посветено на днешния протест.
 
Повечето групи, огранизиращи протеста, са свързани с опазването на природата. „Олигархията, или общността на омертата, която завладя икономиката, и сега като не остана нищо повече за крадене, се насочи към последния останал публичен ресурс в страната - българската природа”, обясняват още те. И дават за примери Пирин, Рупите, Кресна, Странджа, Болата, Корал, Делфин, Иракли, Карадере, Камчия, Калиакра, Шабла, Камен бряг, Дуранкулак, Синеморец, Розовата долина, Морската градина на Варна, Младост, Борисовата градина и Западния парк в София.
 
 
Публикувахте от Христина Николова в 15 юни 2018 г.

Протестът е посветен и на древното римско селище край село Покровник. Хората се опасяват, че селището Скаптопара ще бъде затрупано с бетон при строителството на магистрала „Струма”.
 
„Да спрем кранчето, с което я източват, и да настъпи за дълбоките им джобове вечна суша, а не за околната среда. Включиш ли се, гласът ти няма да е „глас в пустиня”, призовават още организаторите.