През изминалата година в София се отчита своеобразен рекорд на осиновяванията – 1321 кучета
През изминалата година в София се отчита своеобразен рекорд на осиновяванията – 1321 кучета / iStock/Getty Images
Благодарение на целенасочената работа и станалата традиционна кампания „Осиновявай, не купувай“, в която са ангажирани Общинско предприятие „Екоравновесие“ и сдружението от доброволци „Бандата от 1500-те“, през изминалата година се отчита своеобразен рекорд на осиновяванията – 1321 кучета. Това каза директорът на Общинско предприятие „Екоравновесие“ Веселин Асенов пред „Фокус“ за осиновяването на бездомни кучета.

„Само за сравнение ще Ви спомена, че за 2019 година са били 945“, добави още той.

“Основното и най-важното, което трябва да имаме предвид преди да си вземем куче вкъщи, е не да решаваме емоционално, а това да бъде едно добре обмислено и отговорно решение”, призова Веселин Асенов.

„Да преценим имаме ли условия, време и възможности да отглеждаме животинката, защото тя не е плюшена играчка, която можем да изоставим или да изхвърлим на улицата като непотребна вещ, а е живо същество, което става част от нашето семейство за един доста дълъг период от време”, добави шефът на „Екоравновесие“.

По думите му е необходима и предварителна проверка дали член на семейството не е алергичен към кучета, преди да се вземе решение за осиновяване. „Също така и да преценим имаме ли възможност да осигурим необходимите ветеринарно-медицински грижи на животинката, когато е необходимо. Добре е да се провери дали имаме възможността да отделяме необходимото време за разходки, защото знаем, че кучето трябва да бъде разхождано. Това са все въпроси, които се опитваме ежедневно да възпитаваме в нашите кандидати за осиновители“, посъветва той.

Източник: „Фокус“