БСП: За „Орландовци” е отговорна политиката за богат център и забравени крайни райони
БСП: За „Орландовци” е отговорна политиката за богат център и забравени крайни райони / снимка: БГНЕС, архив

Незабавно да бъде свикано извънредно заседание на Столичния общински съвет, на което да бъде обсъдена сигурността в София и в частност намаляването на битовата престъпност в квартал "Орландовци". За това настояват от градското БСП. За създалата се ситуация в "Орландовци" е отговорна политиката, която от години се провежда в София - лъскав и богат център и забравени крайни райони, превърнати в гета, коментира бившият областен управител на София Росен Малинов. Според градските социалисти вкарването на силови структури в „Орландовци" допълнително засилва зараждащото се социално и етническо напрежение. Кметът на града Йорнданка Фандъкова, обаче изтъкна необходимостта от засилено полицейско присъствие.

По думите на Росен Малинов от БСП-София всяка година Столичния общински съвет провежда извънредна специализирана сесия по сигурността, като се е давал отчет на директора на СДВР, тази година, обаче подобно заседание не е имало.

„Целта на тези сесии беше не толкова Общинският съвет да се запознае с обстановката, колкото, че с прякото излъчване на сесията цялото общество да разбере криминогенната обстановка, състоянието на обществения ред и сигурност в столицата. Всяка година в периода между 1 януари и 31 март се провеждаше отделна самостоятелна, специализирана сесия. Тази година такова нещо няма, значи сме много по-сигурно", каза Малинов.

Въпреки че от столичното БСП са на мнение, че масовото струпване на полиция в „Орландовци" допълнително нагнетява обстановката, Йорданка Фандъкова е категорична, че трябва да бъдат засилени мерките за сигурност:

„Аз настоявам да има по-засилено полицейско присъствие във всички квартали, защото един от сериозните проблеми, които стават, това е битовата престъпност, така че винаги е полезно".

Още веднъж градските социалисти повториха тезата си, че столичната политика е насочена изцяло към центъра на града:

„За четвърти път се прави основен ремонт на бул. „Витоша", десетки милиони се събират. В „Орландовци" кога за последен път е правен някакъв ремонт", запитаха те.