Бежанският център във „Враждебна е готов за зимата
Бежанският център във „Враждебна е готов за зимата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бежанският център във „Враждебна" е готов за зимата
67840
Бежанският център във „Враждебна" е готов за зимата
  • Бежанският център във „Враждебна" е готов за зимата

Бежанският център в столичния квартал „Враждебна" е подготвен за предстоящата зима. Това заяви за „Дарик" комендантът на центъра Иван Пенков. След проверка на Държавната агенция за бежанците и извършените ремонтни дейности отоплителната система в лагера вече е годна за употреба. Приключил е и ремонтът на специализираното помещение, където екипи на Българския червен кръст ще организират образователни игри за децата бежанци.

Над 400 бежанци ще посрещнат зимата в центъра за временно настаняване във „Враждебна". Комендант Пенков увери, че са направени необходимите ремонтни дейности и отоплителната система е готова да заработи: „Извършване на необходимия ремонт на цялата парна инсталация. Заработи миналия петък, направихме както студена, така и топла проба. Докараха и пет тона нафта. Хората пипнаха парното, зарадваха се. Информирахме ги, че няма да стоят на студено".

Доброволци от БЧК, преминали през специализирано обучение за работа с бежанци, ще осигуряват веднъж седмично социална подкрепа на най-малките обитатели на лагера, допълни още Пенков: „Ще им бъдат раздадени книжки, блокчета за рисуване, флумастери, цветни моливчета. Едно от момичетата ще ги занимава по отношение на художествена дейност. Другите ще ги занимават с игри. Знаят и очакват с нетърпение".

Комендантът на бежанския център увери, че предстои изграждането на медицински пункт, където ще има дежурен лекар.