11 800 първокласници тръгват на училище в София
11 800 първокласници тръгват на училище в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
11 800 първокласници тръгват на училище в София
66409
11 800 първокласници тръгват на училище в София
  • 11 800 първокласници тръгват на училище в София

11 800 първокласници ще влязат в класните стаи в София тази есен. Това е най-големият випуск за последните 12 години. Началникът на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева каза пред Дарик, че всички училища в областта са готови за първия учебен ден, като вече са снабдени с дневници и материални книги. Безплатните учебници и учебни пособия също вече са доставени по учебните заведения.

По думите на Ваня Кастрева опашки за записвания на първолаците е възможно да има и през следващата година: „По предварителните данни на директорите говорим за близо 11 800 първокласници, което в палитрата от 1-ви до 12-и клас няма толкова голям випуск. Това означава, че имаме прираст от демографска гледна точка. Точно заради това през лятото най-търсени бяха началните учители и възпитатели".

Кастрева добави още, че децата на сирийските бежанци в София също ще посещават училища, но след като преминат задължителен курс на обучение по български език и литература: „И към настоящия момент в близки до интеграционния център училища има такива деца на бежанци. Работим в екип и сме готови да отреагираме заедно".

Първият учебен ден ще е на 16 септември и училищата ще решават в колко часа да го открият - това може да стане по тяхна преценка от 9.00 до 14.00 ч, обясни още Ваня Кастрева.

Наръчник за родителите на първокласници ще помага за по-лесната адаптация на децата в училищната среда. Това обяви за Дарик Цвета Бресничка от асоциация „Родители". Инициативата, дело на асоциацията и министерство на образованието, е за пета поредна година и до нея ще имат достъп всички училища у нас, които са подали заявка да получат брошурите. Темите в наръчника са фокусирани върху здравословното поведение на децата в училище, като разглеждат не само физическите, но и психическите, и социалните аспекти на училищния живот. Родителите могат да получат полезна информация за храненето и дневния режим на децата, джобните пари, мобилните телефони, безопасното ползване на интернет, как да се разговаря с учителите и класния ръководител, как да помогнат на детето да изгради отношения със съучениците си и дори да учи уроците си. Брошурите ще се раздават на родителите безплатно.