„Златна праскова 2015 отново събира производители и любители в Гавраилово
„Златна праскова 2015 отново събира производители и любители в Гавраилово / Дарик Сливен, Архив

Производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, много деца и гости ще се включат и тази година в 14-то издание на празника "Златна праскова" в сливенското село Гавраилово.

Официалното откриване е на 30 юли, но програмата започна два дни по-рано, когато в читалището в селото бе представена книгата „Гавраилово – минало и настояще” на Йордан Йорданов, както и изложба на Димитър Рачев,  ученик от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен.

На 30 юли в 10.00 часа започва традиционният семинар за производители на праскови с лектори от научни институти. Сред темите тази година са възможностите за подпомагане на производителите по новата Програма за развитие на селските райони,  новите и перспективни сортове праскови, нектарини и череши, напояване и торене на прасковата и др.

Дегустация, фолклорна програма, конкурси и състезания по традиция съпътстват „Златна праскова“. Рисунка на асфалт, конкурс Мини мис и Мини мистър „Прасковки”, мис "Праскова", състезание за най-бързо ядене на праскова и приготвяне на компот са подготвили организаторите.  Ще се проведе и надпревара за детско музикално, и певческо творчество за купата „Златна праскова”.

В програмата е включена изложба на участниците в конкурс за любители фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова”.

"Празникът „Златна праскова”, проведен за първи път през 2002 г., се превърна в емблематичен за Гавраилово. Интересът към него с всяка година става все по-голям. Преобладаващо в него е детското участие, като всяка година се включват в проявите около 150 деца от област Сливен и от други райони на страната", разказа кметът на селото Димитър Андреев.

Събитието се организира от община Сливен, Министерство на земеделието и храните, кметство - село Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928”, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието.

Проявата е под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.