Засилен интерес към земеделска земя в Стралджанско
Засилен интерес към земеделска земя в Стралджанско / сн. Община Стралджа

При засилен интерес от страна на земеделските производители преминават търговете за отдаване под наем на общински земеделски земи в Стралджа. В първия търг на 24 септември бяха разиграни земи в землището на селата Иречеково, Недялско, Тамарино, Каменец. От обявените площи нови собственици си намериха 270 дка, свободни останаха земите  само в непривлекателната за земеделие местност „Стари лозя". В Недялско  предложените  около 230 дка  бяха наети от земеделски стопани. Преобладаващата  земя беше  от пета и шеста категория като началната тръжна цена от 8-9 лв. беше надмината най-често само с по една стъпка.

Вторият търг за земи в землищата на селата Първенец, Правдино, Люлин и Зимница, се проведе на 28 септември. В Първенец и Правдино, където общината има повече и най-големи земеделски земи, кандидатите бяха десетина. Така за обявените 480 дка в землището на Правдино участваха 6 кандидати, с нови стопани вече са около 400 дка. Направи впечатление, че доста от старите наематели се явиха на търга за земите, които са обработвали до сега с желанието да продължат и занапред. Преобладаващите категории земи в тези райони бяха от ІV до VІ.

Наетите земи ще се обработват от спечелилите търга земеделски производители за  4 и 5 години, какъвто е срокът за отдаване под наем.