Заплатите ни с 88 лева по-ниски от средните за страната
Заплатите ни с 88 лева по-ниски от средните за страната / netinfo

506 лева е била средната работна заплата през септември на наетите по трудово и служебно правоотношение в област Сливен, показват данни на Териториално статистическо бюро. Работещите в областта са получавали с 88 лева по-малко от средната работна заплата за страната.

В сравнение с месец юли заплащането на труда се е увеличило с 30 лв. или с 6.3%. С по-високи заплати през септември са работещите в обществения сектор - 672 лв.  В  частния  сектор  средната  работна  заплата за септември е 437 лева.

Най-високи са били заплатите в икономически дейности „Финансови и застрахователни дейности" и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива". Най-ниско платени са били наетите в икономически дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" и „Добивна промишленост".

Спрямо  месец  септември  на  2008 година средната работна заплата в област Сливен е нараснала със 71 лева или с 16.3%. В обществения сектор на икономиката увеличението е със 7.9%, а в частния - с 20.7%.