Занимание на открито организират от ПП „Сините камъни“
Занимание на открито организират от ПП „Сините камъни“ / netinfo

Дирекция Природен парк „Сините камъни” организира на 19 септември редица занимания на открито. В 11.00 часа в местността Слънчева поляна лектор ще разкаже на участниците за основните билки, които могат да бъдат намерени през този сезон в парка. Ще им разясни кои от тях са подходящи за събиране и кои са защитени видове и трябва да се опазват. Участниците ще научат как става събирането на билките и подготовката им за изсушаване. Всеки желаещ ще разполага с време да събере билки за себе си.

В 12.30 часа започва поход от Слънчева поляна до водопада Футула.  По време на прехода лектор ще разкаже на участниците за основните дървесни и животински видове, които могат да бъдат видени в парка. Ще могат да се  направят снимки с красивия природен феномен.

От 13.30 часа стартира конкурс за направа на картичка с природни материали, отново на Слънчева поляна. Ще бъде дадена информация за основните материали, с които може да бъде съставена картичката. Участниците ще разполагат с листа картон, лепило, цветни маркери и ножица. Ще имат за задача да съберат и природни материали, без да вредят на флората на парка, да направят картичка с тях и с помощните материали.

В 14.00 часа започва викторина за животинските и растителни видове в парка.  Участниците ще бъдат разделени на два отбора. Всеки отбор ще тегли от предварително подготвени 5 въпроса. Отборите ще разполагат с 2 минути, за да подготви отговора си. Лектор и преподаватели ще следят за точността на отговорите и ще дадат допълнителна информация по изтеглените въпроси.