Законът затруднява СИК с допълнителните избирателни списъци
Законът затруднява СИК с допълнителните избирателни списъци / netinfo

Законът е затруднил максимално членовете на секционните избирателни комисии /СИК/ като терминология, защото указва допълнителна страница в основния избирателен списък и отделно има допълнителен списък, съобщи един от говорителите на Районната изберателна комисия /РИК/ Сливен, Християна Денчева.

В допълнителната страница се дописват имената на избиратели, които поради някаква причина са пропуснати в избирателния списък и удостоверят с документ за самоличност своето право да гласуват в съответната секция. Там се вписват и завърналите се избиратели от чужбина, които преди това са били заличени от избирателните списъци и български граждани, живеещи в чужбина, които се намират в страната в изборния ден, членовете на СИК и органите на МВР, които охраняват секциите.

За разлика от евроизборите в изборите за национален парламент принципът на уседналост не важи според закона.

В допълнителния списък се дописват лицата с удостоверения за гласуване на друго място, учениците, студентите и избирателите с физически увреждания в обособените секции.

Бюлетините са защитени и със специални ленти за сигурност. Те ще бъдат фабрично сгънати.
За сега в РИК не е постъпила информация за издадените от общинската администрация Сливен 328 удостоверения за гласуване на друго място.

Изборните бюлетини са защитени и със специални ленти за сигурност. Те ще бъдат фабрично сгънати.

За сега в РИК не е постъпила нито една жалба, както и информация за издадените от общинската администрация Сливен 328 удостоверения за гласуване на друго място.
Удостоверенията на всички кандидат депутати са получени срещу подпис, а обучението на членовете на РИК он ЦИК ще бъде утре от 13. 30 часа.