За 14-и ден влаковете спират, преговорите продължават
За 14-и ден влаковете спират, преговорите продължават / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Влаковете няма да се движат отново между 8 и 16 часа за 14-и пореден ден.

И транспортният министър Ивайло Московски не успя да спре стачката в БДЖ. След среща на синдикатите с министъра вчера двете страни са провели конструктивен разговор, който обаче ще продължи днес от 11 часа.

Синдикатите ще преговарят отново с ръководството на  БДЖ, но този път в присъствието на главния секретар на транспортното министерство, който ще представлява Ивайло Московски.

Според синдикалния лидер Петър Бунев транспортният министър е сложил ред в преговорите и не е обещавал повече, отколкото ръководството на железницата.

Междувременно Софийският градски съд ще заседава по делото, което железниците заведоха за незаконност на стачката. БДЖ "Пътнически превози" заведе иск срещу 63-ма служители на компанията. На 28 ноември в Градския съд бе внесена искова молба срещу 10 служители на дружеството, които според управителите са започнали стачката. Искът е за установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка. Съдът прекрати това дело ден по-късно. На 29 ноември от съда съобщиха, че е образувано дело по искова молба от БДЖ и поделенията на дружеството в София, Пловдив и Горна Оряховица срещу 63-ма служители.

От своя страна синдикатите казаха, че са готови да внесат контраиск, ако ръководството на БДЖ не изтеглят своя срещу синдикални лидери, които организираха протеста в железницата.